3 dingen waar je op moet letten met een plat dak

Wil je graag een gedeelte aan je huis bouwen of een tuinhuisje in je tuin zetten, maar weet je niet wat je voor dak wilt? Dan zijn er een aantal dingen die je mee moet nemen in je overweging voor een plat dak. Natuurlijk zijn er ook voordelen aan een plat dak, zoals dat je meer woonruimte hebt, dat het goedkoper is en dat je het makkelijker bij kunt (laten0 bouwen. Toch zijn er ook nadelen aan een plat dak. In dit artikel vertel ik je een aantal dingen waar je op moet letten met een plat dak. 

Een plat dak gaat minder lang mee

Een plat dak is over het algemeen minder duurzaam omdat het sneller vervangen moet worden. Een plat dak moet meestal om de 30 jaar vervangen worden, maar kan door de weersomstandigheden en andere externe factoren korter mee gaan. Daarnaast vraagt een plat dak om vrij veel onderhoud. Hierdoor kun je het dak schoon houden en de levensduur verlengen. In vergelijking tot een puntdak, gaat het dak veel minder lang mee en moet je er zelf meer voor doen om het in goede staat te behouden. 

Een grotere kans op lekkages

Daarnaast heb je bij een plat dak ook meer kans op lekkages. Dit komt doordat het water vaak op het dak blijft liggen en hierdoor de laag aantast. Hier kunnen dan kleine beschadigingen of scheurtjes in ontstaan. Het kleinste scheurtje kan hierbij al genoeg zijn voor een complete lekkage. Het is dan ook goed om dit mee te nemen in je overweging. Bij het juiste, regelmatige onderhoud zal een lekkage plat dak minder snel gebeuren. 

Goedkoop kan duurkoop worden

Een plat dak wordt vaak gekozen om de simpele reden dat het goedkoper is dan een puntdak. Dat klinkt op zich vrij logisch, want het is niet zomaar een investering die je doet. Vaak kosten dit soort bouwwerken al een heleboel geld, waardoor besparing op één of meerdere aspecten altijd goed klinkt. Toch kun je zelf al een beetje invullen dat met de dingen hierboven dat goedkope dak al snel een stuk duurder kan worden. Je hebt er namelijk meer onderhoudskosten aan en het dak moet sneller vervangen worden. Een puntdak gaat zeker langer mee, maar is vaak wel wat duurder. 

Het is dus de vraag of je het de investering waard vindt of dat je de risico’s van een plat dak niet vindt opwegen tegen de voordelen.