3 tips om de juiste dakpanplaten aan te schaffen

Dakpanplaten kunnen voor allerlei soorten doeleinden gebruikt worden. Je kan voor dakpanplaten kiezen voor een nieuwbouwwoning of als je gaat renoveren. Een dakpanplaat is een dakplaat die oogt als een klassieke dakpan die iedereen kent. Het mooie hieraan is dat je ervoor kan kiezen om geïsoleerde dakpanplaten te gebruiken. Wil je weten hoe je de juiste dakpanplaten kan aanschaffen? Lees dan snel de onderstaande tips.

Isoleren of niet isoleren?

Wanneer je kiest voor dakpanplaten, is het belangrijk dat je weet dat geluidsoverlast een probleem kan zijn. Dakpanplaten zijn namelijk gemaakt van best dun materiaal. Dit betekent dat je in een land zoals Nederland vaak het geluid van regen of hagel gaat horen. Hoewel de één dit geluid heerlijk vindt, zijn er genoeg mensen die hier niet van houden. In dit geval kunnen dakpanplaten uitermate vervelend zijn.

De oplossing hiervoor is simpel. Je kan kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten. Door geïsoleerde dakpanplaten te gebruiken, zorg je ervoor dat de geluidsoverlast minder is. Hiervoor is het belangrijk dat je kijkt naar de plek waarvoor je de dakpanplaten aanschaft. Is het voor op je schuur? Dan is het niet zo erg van belang dat je geïsoleerde dakpanplaten hebt. De kans is namelijk groot dat je niet in je schuur slaapt. Voor een woning is het natuurlijk wel aan te raden.

Het materiaal van de dakpanplaten

Een mooi dak kan niet ontbreken bij je nieuwe woning. Het is daarom van belang om te kijken naar welk materiaal je kiest voor je dakpanplaten. Dakpanplaten kunnen uit drie verschillende materialen worden gemaakt. Deze drie materialen zijn staal, aluminium en kunststof. Elk materiaal brengt zo zijn voor- en nadelen mee die je hieronder kan lezen.

Een voordeel van staal en kunststof is dat het goedkoper is om aan te schaffen dan aluminium. Aluminium is dan weer beter wat betreft de roest. Dakpanplaten van aluminium roesten minder snel. Kunststof zorgt er dan weer als enige voor dat de geluidsoverlast minder is bij regen of hagel. Het mooie van dakpanplaten van staal is dat het niet zo snel zal beschadigen, omdat de kans op vervormingen minder is dan bij de andere materialen.

Antraciet, zwart of donkergroen?

De kleur van je dak is uiteraard ook een belangrijk kenmerk van je woning. Bij Finish Profiles heb je de keuze uit een aantal verschillende kleuren. Bij het kiezen van een kleur voor je dakpanplaten is het belangrijk dat je kijkt naar de rest van je woning. Wanneer je woning lichtere muren heeft aan de buitenkant, kan het mooier zijn om voor donkerdere dakpanplaten te kiezen. In de zomer zal het niet verstandig zijn om een zwart dak te hebben, omdat het de warmte aantrekt. Dit is echter een keuze die helemaal bij jezelf ligt. Het is namelijk een kwestie van smaak. Desnoods kan je je omgeving om advies vragen.