3 voordelen van een dakkapel

Overweeg je om een dakkapel te laten plaatsen, maar ben je nog niet helemaal overtuigd? In dit artikel lees je 3 voordelen van een dakkapel op een rijtje.

1. Meer ruimte in huis!

Een dakkapel vergroot de inhoud en het gebruiksoppervlak van je woning aanzienlijk. Door het plaatsen van een dakkapel maak je het vaak mogelijk om een voorheen onbruikbare (zolder-)ruimte om te toveren tot bijvoorbeeld een extra slaapkamer. Mocht je op de eerste verdieping ‘al’ tegen het dak aankijken, is het plaatsen van een dakkapel de ideale oplossing om bestaande kamers te vergroten. Denk hierbij niet alleen aan slaapkamers, maar ook in de badkamer kun je hiermee veel ruimte winnen. Het gebruiksoppervlak in een ruimte met schuin dak wordt gemeten vanaf de zogenaamde 1.50 m hoogtelijn. Een dakkapel vergroot dus niet alleen de inhoud van je woning, maar ook het gebruiksoppervlak. Hoe flauwer de dakhelling is, hoe groter de ruimtewinst!

2. Meer daglicht

Een belangrijke eis om van een zolderruimte een leefruimte te maken is de aanwezigheid van daglicht. Zonder toevoer van daglicht mag een ruimte niet als slaapkamer worden gebruikt. Eén van de voordelen van een dakkapel is dan ook dat er meer daglicht de ruimte binnenkomt. Bovendien heb je uitzicht! Lekker gluren bij de buren of uitkijken over het aangrenzende natuurlandschap. Dat hangt er natuurlijk maar net vanaf waar je huis staat. Wist je dat er zelfs dakkapellen op de markt zijn met een lichtstraat, voor nog meer daglicht? En al dat natuurlijke daglicht scheelt ook nog eens in de portemonnee, want je hoeft overdag geen lampen meer aan te zetten om tijd in de donkere zolderruimte door te brengen.

Waardevermeerdering van je woning

Aangezien je op zoek bent naar de voordelen van een dakkapel ben je op dit moment hoogstwaarschijnlijk niet van plan je woning te verkopen. Desalniettemin is het zeker een voordeel die het waard is te benoemen! Een dakkapel bouwen vergroot de waarde van je woning wat mooi meegenomen is als je in de toekomst je huis wilt verkopen.

Het plaatsen van een dakkapel brengt dus vele voordelen met zich mee. Een investering die zich op verschillende manieren terug verdiend. Ben je overtuigd en wil je een dakkapel (laten) plaatsen? Dan is stap 2 het controleren of je een vergunning nodig hebt. In de meeste gevallen kun je vergunningsvrij aan de slag, echter zijn er altijd uitzonderingen. Voor een dakkapel aan de voorzijde van je woning heb je bijvoorbeeld altijd een vergunning nodig. Je kunt dit eenvoudig navragen bij jouw gemeente.

Bron: 123verbouwen