Je staat op het punt om nieuwe raambekleding te kopen bij de Raamdecoratieshop, maar komt nu tot de ontdekking dat er wel heel veel verschillende soorten raamdecoraties zijn. Wat is nu geschikt voor jouw raam? Om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je je van een paar dingen bewust zijn. Ten eerste welke functie moet de raambekleding vervullen? En ten tweede: waar ga je je raamdecoratie ophangen?
Waarom kiezen voor raambekleding?
Je raamdecoraties maken een woning en leefruimte helemaal af. Hoe dat komt? Raamdecoratie heeft zijn eigen design en uiterlijk waardoor deze, wanneer die samenvalt met de rest van je interieur, een uniform geheel van je vertrek oplevert. Bovendien kun je met raamdecoraties de lichtinval in je vertrek zelf reguleren. Dit brengt extra sfeer aan een woning.
Gordijnen als raamdecoratie
De bekendste raambekleding is toch nog wel de gordijn. Het zijn grote lappen stof, die aan een horizontale rail worden bevestigd. De keuze in gordijnen is enorm uitgebreid. Je hebt gordijnen, die verduisterend, transparant of semi-transparant zijn. Je hebt veel keuzemogelijkheden in stofeigenschappen, zoals: grof, fijngeweven en dergelijke. Gordijnen krijg je eveneens in meerdere kleuren en dessins.
Inbetweens en vitrages
De inbetweens en vitrages worden vooral gebruikt onder gordijnen. Ze zijn vrij transparant, waardoor je het ’s middags genoeg daglicht binnen krijgt. Het voordeel van dit type raambekleding is dat ze van buitenaf wel afschermen, waardoor niemand naar binnen kan kijken.
Rolgordijnen en duo rolgordijnen
Rolgordijnen sluit je eenvoudigweg door ze naar beneden te rollen. Je kunt dus het licht en de privacy zelf met deze raambekleding bepalen. Ook rolgordijnen krijg je in een transparante, half transparante en verduisterende uitvoering. Deze raambekleding is erg populair in de keuken, omdat ze weinig ruimte innemen. Je sluit de gordijnen meestal met een koord of ketting handmatig, maar er zijn luxere uitvoeringen waarbij je de rolgordijnen sluit met een bedieningskastje. De duo rolgordijn is een variatie op de standaard rolgordijn. De duo rolgordijn bestaat uit horizontale banen, waarbij een baan transparant is en de daarop volgende verduisterend. Zo kun je gedurende de dag prima schakelen tussen lichtinval en inkijk mogelijkheden.
Vouwgordijnen
Vouwgordijnen open en sluit je ook door ze van boven naar beneden te bewegen. Dit type gordijnen vouw je echter op in plaats van dat je ze oprolt. Door de rechte banen, die je hiermee creëert geef je het geheel een eigen, speciale look. De meeste vouwgordijnen bedien je handmatig, maar de luxere varianten kun je elektrisch opvouwen.
Plisségordijnen
Plisségordijnen zijn gemaakt van een stuk stof. Deze vouw je horizontaal open en dicht. De stof vouwt zich bij opening als een harmonica dicht. Omdat het slechts een stuk stof betreft, zijn deze gordijnen niet zwaar. Ze laten eveneens veel licht door. Bediening kan met een koord of met een greepje. Er zijn binnen de plisségordijnen twee ophangsystemen: de top down en de top down en bottom up. Openen en sluiten gaan bij de top down systemen van boven naar beneden. Bij de top down en bottom up systemen gaat openen van boven naar beneden, maar ook omgekeerd.