Een betonnen vloer leggen doe je zo

Wanneer je van plan bent een betonnen vloer in jouw huis of bedrijfspand te laten leggen, vraag je jezelf misschien af hoe je dat moet aanpakken. Gelukkig is het niet zo moeilijk. Lees verder om meer te leren over het proces en wat je kunt verwachten van dit renovatieproject.

Beton: wat is dat eigenlijk?

Voordat je kunt beginnen met het leggen van een betonvloer, moet je het soort beton kiezen dat je wilt gebruiken. Er zijn twee basissoorten: Beton wordt gemaakt van cement, aggregaat en water. Met andere woorden, het is een mengsel van ingrediënten. Het kan worden gegoten, of het kan worden geplaatst via een pomp. Cementbeton is een mengsel van fijne deeltjes toeslagmateriaal (zand, grind en/of klei), cement en water. Dit wordt ook wel betonmortel genoemd. Een betonnen vloer van cement is relatief licht, heeft een zeer goede weerstand tegen bacteriën, is gemakkelijk schoon te maken en heeft een lange levensduur.

Betonvloer leggen

Nu je weet welk type materiaal je wilt gebruiken, is het tijd om aan de slag te gaan. Als je een traditionele betonvloer legt, kun je de onderstaande stappen volgen. Als je een betonnen plaat legt, moet je nog steeds deze stappen volgen, maar wees je ervan bewust dat het proces een beetje anders is. Allereerst reinig je de oppervlakken waar je op gaat werken met een ontvetter. Vervolgens verwijder je alle oude vloerbedekkingen en/of muurbekledingen. Dit is nodig zodat je bij de ondervloer kunt komen. Gebruik een betonzaag om een sleuf in de ondervloer te zagen. Als je dit hebt gedaan stort je het beton. Je verdeelt de hechtlaag over het beton met een roller waarbij je het beton vervolgens laat drogen en uitharden. Nog even schuren, afwerken en klaar is kees! 

Waarom kiezen voor een betonnen vloer?

Er zijn veel voordelen aan het plaatsen van een betonnen vloer. Allereerst zijn ze erg duurzaam. Omdat ze een stevig materiaal zijn, kunnen betonnen vloeren een lange tijd meegaan. Ze zijn stevig en sterk, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in gebieden met veel verkeer, zoals trappenhuizen, ingangen, kantoren en slaapkamers. Betonnen vloeren zijn erg veelzijdig en kunnen worden gebruikt in vrijwel elk type van de omgeving. Je kunt ze binnen of buiten gebruiken en in natte of droge gebieden. Een groot voordeel is dat ze gemakkelijk schoon zijn te maken. Omdat het een duurzaam materiaal is, hoef je je geen zorgen te maken over regelmatig schrobben zoals je met andere vloerbedekkingen doet. Ze vereisen namelijk weinig onderhoud. Betonnen vloeren worden geleverd tegen een veel lagere kostprijs dan andere vloermaterialen, wat ze een goedkope optie maken.