Een eigen huis

Een trend die de laatste jaren in ons land in opmars is geraakt, is het laten bouwen van een eigen huis. Nu door de coronacrisis de bouw enorm getroffen is zal de zelfbouw waarschijnlijk alleen nog maar toenemen. Waar bestaande huizen niet beschikbaar zijn of niet aan de eisen voldoen, daar kunnen de zelfbouwhuizen een uitkomst zijn.

Veel gemeentes hebben zelfbouwlocaties, waarbij de prijzen aanzienlijk kunnen verschillen. Je moet dan beginnen met het vinden van een voor jou passende locatie. Dat is niet anders dan wanneer je een bestaande woning zoekt, maar misschien kan dit iets meer tijd kosten. Het vraagt meer uithoudingsvermogen bij de zoektocht naar een plek dan bij bestaande woningen.

Zelf bouwen van je eigen huis

Wat over het algemeen wel duidelijk is gebleken, is dat mensen die hun eigen woning laten bouwen een grotere binding hebben met hun woonomgeving. Het bouwen van een eigen huis kan als particulier of met een collectief plaatsvinden.

Als de plek eenmaal gevonden is en de financiële middelen aanwezig zijn, dan kan er begonnen worden met de bouw. Maar hoe gaat dat over het algemeen in zijn werk? Op de markt zijn vele modellen te vinden. Om te beginnen zijn er de prefab huizen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van binnenmuren en dakconstructies die op werkplaatsen zijn samengesteld. Om een idee te krijgen van de prijs is het handig om de eerst de prijs van de prefab woning te berekenen.

Houtskeletbouw

De basis wordt meestal gevormd door houtskeletbouw. Het voordeel hiervan is dat hout relatief licht is, duurzaam en gemakkelijk herbruikbaar. Bovendien is een skelet van hout snel in elkaar gezet. Het nadeel is dat er veel onderhoud moet plaatsvinden om te voorkomen dat schimmel of ongedierte het hout aantast.

Deze prefab wijze van werken kan tevens als basis dienen voor een huis dat je zelf ontworpen hebt. Meestal wordt er dan een driedimensionaal ontwerp gemaakt in samenwerking met een architect of bureau. Het is ook handig omdat je op deze manier meer inzage krijgt in de uiteindelijke kosten van de woning.

Het grote voordeel van een bestaand huis is dat je er direct kan intrekken. Het nadeel is vaak dat je voor onverwachte uitgaven kan komen te staan vanwege hoger uitvallende renovatiekosten. Bij de nieuwbouw moet meer geduld worden opgebracht, maar de kosten zijn al besteed. Bovendien is een huis dat tegenwoordig gebouwd is veel rendabeler wat betreft verbruikskosten. De tijd zal het leren of zelfbouw de nieuwe manier van bouwen wordt of niet.