Epoxy vloercoating, de beschermer van vloeren

Is je garagevloer aan een beurt toe? Ben je bang dat je beschadigingen aan je vloer gaat zien als je niks doet? Dan is vloercoating epoxy de oplossing. Deze coating beschermt je vloer tegen alle invloeden en maakt de vloer tot een stabiele, vormvaste ondergrond. Slijtage en vocht worden teruggedrongen en de vloer is weer vele jaren beschermd tegen allerlei invloeden. Wie de coating goed aanbrengt, zal zien dat de vloer er al snel weer als nieuw bij zal liggen.

Wat is een epoxy vloercoating?

Epoxy vloercoating bestaat uit het thermische hardende epoxy en een verharder. Dit zorgt ervoor dat de epoxy zeer hard wordt en perfect bestand is tegen verontreinigingen. Dit maakt de vloercoating bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld vloeren in een garage. Deze vloeren hebben het immers zwaar te verduren; er wordt vaak een grote druk op uitgeoefend en dat betekent dat de vloer beschermd moet worden tegen alles wat er maar overheen gaat. Ook de vele vloeistoffen kunnen ervoor zorgen dat de vloer beschadigd raakt, wat na verloop van tijd natuurlijk wel effect begint te hebben. Door de vloer te behandelen met een vloercoating, voorkom je dat al die druk en al die vloeistoffen zich gaan uiten in de kwaliteit van de vloer. In plaats daarvan heb je een uitstekend beschermde vloer, die nog vele jaren perfect zijn werk kan doen.

Hoe breng je het aan?

Het aanbrengen van een vloercoating is een klusje dat wel de nodige nauwkeurigheid verdient. De coating moet zich namelijk goed hechten en moet ook goed de kans krijgen om uit te harden. Daarom is het belangrijk om nauwgezet de instructies te volgen, zodat je zeker weet dat je het maximale uit je coating haalt.

Maak de vloer goed schoon

Allereerst is het belangrijk dat de vloer volledig stof- en vuilvrij wordt gemaakt. Doe je dat niet, dan hecht de coating zich vooral aan het stof en het vuil, wat betekent dat het zich niet aan de ondervloer hecht. Met andere woorden; is de vloer niet stof- en vuilvrij, dan zal je weinig hebben aan de coating. Maak hem dus goed schoon en zorg ervoor dat er geen stofje meer te bekennen is. Hoe schoner, hoe beter de coating zich zal hechten.

Maak de vloer egaal

Vervolgens moet de vloer volledig egaal worden gemaakt. Dit is belangrijk omdat je eventuele oneffenheden altijd zult blijven zien en dat is verre van wenselijk. Wees ook hier nauwkeurig in; hoe beter je het doet, hoe beter de epoxy vloercoating zijn werk zal doen.

Laat de vloer goed uitharden
Tenslotte is het na het aanbrengen zeer belangrijk dat je de tijd neemt om de vloer uit te laten harden. Doe je dit niet, dan kan je weer opnieuw aan de slag. Het uitharden duurt even; na 24 uur kan je er vaak op sokken wel weer overheen lopen, maar soms kan het tot een week duren voordat je de vloer weer echt volledig in gebruik kan nemen. Het is van cruciaal belang dat je deze tijd neemt, omdat je anders weer helemaal opnieuw kunt beginnen. Neem je die tijd echter, dan zal je zien dat dit het helemaal waard is.