In de maand april kruipen de eerste eikenprocessierupsen weer uit hun eitjes. Hoewel ze dan nog niet voor overlast zorgen en we ze eigenlijk nog niet echt opmerken, zijn ze er wel degelijk. Vanaf eind mei zien we ze daadwerkelijk in de eiken zitten en beginnen ze ook voor overlast te zorgen. Niet alleen worden de jonge eiken kaalgevreten, ook mens en dier lopen gezondheidsrisico’s. Met name de verschrikkelijke jeuk klachten komen het meest voor. Ook kunnen zowel mens als dier last krijgen van hun luchtwegen en ogen. Reden genoeg dus om deze rups te bestrijden.
Hoe kunnen we de eikenprocessierups herkennen
Wanneer je in de maanden mei en juni (en ook daarna zelfs nog) grote nestspinsels in eiken langs wegen en fietspaden ziet hangen, is de kans groot dat je de eikenprocessierups hebt gespot. Vaak hangt er al een rood-wit lint om de boom met ‘Pas op eikenprocessierups’, maar wanneer dat niet het geval is dien je ook zeker op te passen. Deze rupsen hebben namelijk brandharen over hun lichaam. Deze brandharen schieten zij af wanneer er gevaar dreigt. Ook bij het vervellen laten deze haren los en kunnen ze door de wind meegenomen worden en op je huid terechtkomen. Is dat laatste het geval, dan is de kans groot dat je huiduitslag krijgt die gepaard gaat met ernstige jeukklachten. Deze uitslag verdwijnt vanzelf na enkele weken, maar is wel enorm vervelend.
De eikenprocessierups verwijderen
De eikenprocessierups bestrijden kun je het beste overlaten aan de professionele boomverzorger. In beschermende kleding wordt de boomverzorger naar boven gebracht met een hoogwerker en daar zuigt hij de rupsen samen met het nest met een soort grote stofzuiger op. Ook wanneer de rupsen net uit de eitjes gekropen zijn, kun je ze al bestrijden. deze preventieve bestrijding wordt gedaan met een biologisch middel. Voor meer informatie over deze bestrijdingsmethode, kun je het beste contact opnemen met de boomverzorger.
Zelf de eikenprocessierups bestrijden
Het is niet verstandig zelf aan de slag te gaan om de nesten van deze rupsen te verwijderen. De kans dat je klachten krijgt is namelijk enorm groot. Wel zou je preventief zelf nestkastjes op kunnen hangen om te stimuleren dat de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups, de koolmees, zich in de boom vestigt en zich tegoed doet aan de rupsen. Andere natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp of de sluipvlieg komen voor in onder andere hoog bermgras. Door de beplanting rondom de eik hoog te houden, is de kans groot dat deze natuurlijke vijanden hun slag kunnen gaan. Toch nesten van de jeukrups gesignaleerd in bomen? Neem dan contact op met de gemeente, zodat zij een professioneel bedrijf in kunnen schakelen om de rups te verwijderen.