Hoe weet ik of ik asbest in huis heb?

Panden en woningen gebouwd vóór 1994 kunnen mogelijk asbest bevatten. Dit komt omdat asbest een aantal goede eigenschappen met zich meebrengt. Zo is het sterk, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Daarnaast was asbest goedkoop om te verwerken in de productie van tal van bekende toepassingen. Vroeger werkten we nog niet zo voorzichtig met asbest als we tegenwoordig doen. Inmiddels zijn we allemaal bekend met de negatieve gevolgen op de gezondheid van mens en milieu. Het zorgvuldig verwijderen van asbest in woningen en andere gebouwen is daarom een vereiste. Maar hoe weet je of je asbest in huis hebt? En hoe herken je het? Lees het in dit blog.

Waar kom ik asbest tegen in huis?

Asbest is verwerkt in meer dan 3500 soorten producten. Zo kun je asbest tegenkomen in kleding, kunststof, vloerbedekking, cement of remblokken. Je komt asbest ook in- en rondom je huis tegen op de volgende plekken:

  • De dakbedekking van je schuur of huis
  • In of onder je vloerzeil of tegels
  • In divers plaatmateriaal zoals dakbeschot, plafondplaten, gevelpanelen of je vensterbank
  • In gebruiksvoorwerpen zoals een strijkijzer, bloembak of broodrooster.

Asbest komt wellicht vaker voor in huis dan je in eerste instantie zou denken. Niet alleen dakbedekking kan dus asbest bevatten.

Hoe kan ik asbest herkennen?

Asbest zelf is wit, blauw of bruin. Echter kun je asbestvezels niet met het blote oog herkennen. De vezels zijn microscopisch klein, waardoor er speciale apparatuur nodig is om de soort asbest te ontdekken. Bovengenoemde opgesomde objecten zijn echter algemeen bekende plekken in huis waar asbest het meest voorkomt. Is het dak van jouw schuurtje bijvoorbeeld bedekt met golfplaten? Dan weet je dat de kans bestaat dat er asbestdeeltjes aanwezig zijn.

Om definitief te achterhalen of er daadwerkelijk asbest aanwezig is bij jou in huis kun je altijd een asbest analyse uitvoeren. Tijdens zo’n analyse wordt een monster genomen van het verdachte materiaal, deze wordt vervolgens opgestuurd naar een laboratorium waar ze onderzocht worden door ervaren specialisten. Je kunt zelf een monster nemen of je kunt een expert op locatie laten komen die het voor je doet. Enkel erkende bedrijven mogen dergelijke onderzoeken uitvoeren. Zij kunnen je na de uitslag adviseren over mogelijke vervolgstappen.

Verbod op asbestdaken vanaf 2024

Omdat asbest – zoals iedereen wel weet – ernstige ziektes zoals kanker kan veroorzaken, gaat er vanaf 2024 een verbod in op asbestdaken. Ben je dus na 2024 nog in het bezit van een asbestdak? Dan riskeer je een dwangsom van de gemeente of de provincie om alsnog het asbest te laten verwijderen. Is er asbest aangetroffen en wil je dit laten verwijderen, dan adviseren we je om altijd de diensten van een professional in te schakelen.