Houtlook tegels – in alle opzichten beter dan echt hout

Met houtlook tegels heb je een hoge kwaliteit keramische tegel te pakken. De naam verraadt het al een beetje: een houtlook tegelvloer ziet eruit als een houten vloer. Toch zijn het tegels, vervaardigd van klei die op hoge temperatuur is gebakken en voorzien is van een glazuurlaag. Het is die laag waardoor je denkt met hout te maken hebben. De geavanceerde technologie van vandaag weet het oog te foppen. Zo kunnen de tegels reliëf krijgen en zelfs noestjes. Dat maakt zulke tegels bijna niet meer van echte houten planken te onderscheiden. Bovendien heeft keramiek met houtlook minstens vier voordelen boven een houten vloer:

  • Slijtvast;
  • Onderhoud niet nodig;
  • Vlekbestendig;
  • Beter te combineren met vloerverwarming.

Houtlook tegels zijn trendy

Keramisch parket, zo worden deze tegels ook wel genoemd. Met het prachtige houteffect veroveren ze woonkamer na woonkamer. Houtlook tegels passen in de trend van 2022-2023. De tegels tonen levendige nerven en bootsen een houten vloer subliem na. De kwaliteit van deze vloeren zit ’m niet zozeer in de hardheid van de tegel maar de mate van gelijkenis. Naarmate je meer de indruk krijgt dat je op echt hout rondloopt, is die kwaliteit hoger. Net zoals dat met hout het geval is, kun je de tegels ook in diverse kleuren en tinten kopen. 

Ideaal voor vloerverwarming

Keramisch parket met houtlook is ook geschikt voor toepassing van vloerverwarming dan een hardhouten vloer. Keramiek kan warmte snel en goed overbrengen zodat je woonruimte in no-time op temperatuur is. Daarnaast kun je de vloerverwarming ook hoger stoken dan bij een houten vloer het geval is. Hout kan niet meer dan 26o hebben terwijl keramiek zeker een paar graden meer aankan. Tot slot houden tegels de warmte ook beter vast dan hout. Tegels zijn veel sterker bij warmte. Hout kan te snel drogen en scheuren of kromtrekken. De tegel blijft zoals hij is. En onderhoudsvrij.

Geen dambord

Vloeren met houtlook kun je met hele smalle voegen leggen. De kanten van die tegels zijn namelijk speciaal gezaagd (gekalibreerd) zodat ze toekunnen met slechts 2 mm voeg. De voegen kun je in aangepaste tinten krijgen. Zo lijkt de vloer geen patroon van dambord vakken maar vormt die een mooi geheel. Je krijgt een nog ‘natuurlijker’ hout look als je een legmethode benut die bij oude kasteelvloeren gewoon was: visgraat! De tegels met houtlook zijn in visgraatpatroon te leggen, eigenlijk in heel veel patronen. Zoals de Hongaarse punt. Fraaie patronen geven een bepaalde chique aan je vloer. En een glans van de vloer die toch aan tegels doet denken, doet dat dan geen afbreuk? Nee, want je kunt gewoon kiezen voor matte tegels.

Maatwerk in houtlook tegels

Houtlook tegels zijn vaak afgestemd op plankbreedtes zodat ze zo goed mogelijk de houten planken weergeven. Enkele maten:

  • 15 x 120 cm;
  • 20 x 120 cm;
  • 20 x 180 cm;
  • 25 x 150 cm;
  • 30 x 120 cm;
  • 30 x 180 cm.

Deze tegels kun je goed laten aansluiten bij je eigen interieurstijl. Er zijn tegels die een wisselend kleurenspel van licht en donker hebben, mooi in een barok interieur. En er zijn tegels in white oak die goed bij een minimalistisch interieur passen. Of donkere houtlook tegels die een klassiek interieur onderstrepen.