Huis uitbreiden

Heb je een woonhuis maar zou je wel wat meer binnenruimte willen hebben? Dit kan zijn aan bergruimte bijvoorbeeld. Hiervoor kun je dan een uitbouw maken of een schuurtje bij zetten in de tuin. Door de ruimte in dit schuurtje te gebruiken kunnen er zaken vanuit huis verhuizen naar het schuurtje.
Als je de woonkamer iets ruimer wilt hebben maar geen interne verbouwing wilt qua muren verzetten kun je kiezen voor een erker.
En als je boven op een slaapkamer of op meerdere slaapkamers meer ruimte wilt kun je er over denken om een dakkapel te laten plaatsen. Een dakkapel zorgt voor verassend veel ruimte. Bijkomend voordeel is dat je hiermee meer daglicht naar binnen haalt.

Is mijn dak geschikt voor een dakkapel?
Niet elk dak is geschikt voor een dakkapel. Ga dus niet te overhaast te werk en bekijk eerst of het kan.
We hoeven natuurlijk niet te melden dat een plat dak ongeschikt is. Dat is logisch. Heb je een plat dak en wil je onder deze ruimte meer daglicht, dan kun je daar een lichtkoepel laten plaatsen. Dit haalt qua ruimtevermeerdering niets uit maar het brengt dus wel meer licht. Je hoeft dan ook minder snel de verlichting aan te doen.

Om te bepalen of je dak geschikt is, is het belangrijk de hellingshoek te bepalen. Hoe schuin loopt jouw dak. Daken die een hellingshoek hebben van minder dan twintig graden zijn niet geschikt. Ook daken met een hellingshoek van meer dan zestig graden lenen zich er niet voor. Alles wat er tussen zit is geschikt als het aankomt op de hellingshoek.

Daarnaast moet de basisconstructie van het dak in goede staat zijn. Het draagvlak moet namelijk voldoende zijn. Daarbij is het belangrijk dat het dak voldoende degelijk is om de ingreep van het plaatsen van een dakkapel aan kan. Stel je hebt een verouderd huis waarbij het houtwerk van de basisconstructie niet meer al te best is, dan kun je voor vervelende verassingen komen te staan. Laat daarom van te voren je dak beoordelen door een vakman. Als tijdens het plaatsen nog blijkt dat de constructie niet voldoet, dan ligt je dak wellicht al open. Je kunt dan niet meer terug. Zodoende wordt de totale kostenpost vele malen hoger dan de basis kostenpost voor de dakkapel en het plaatsen ervan.

Daken die riet gedekt zijn, zijn niet geschikt voor een prefab dakkapel. Op een dergelijk dak kan wel een dakkapel geplaatst worden, maar dit is dan meer specialistisch werk en kan het beste gedaan worden door een ervaren rietdekker. Het wordt dan meer maatwerk.