bathroom, luxury, luxury bathroom

Lees hier over duurzame opties voor badkamer tegels

Duurzaamheid in de badkamer is niet alleen een trend, maar ook een verantwoorde keuze voor de toekomst. Bij het renoveren of ontwerpen van je badkamer is het belangrijk om niet alleen te denken aan esthetiek, maar ook aan duurzaamheid. Duurzame badkamer tegels zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar kunnen ook helpen om de levensduur van je badkamer te verlengen en energie te besparen. In dit artikel bekijken we enkele duurzame opties voor badkamer tegels die zowel het milieu als jouw badkamer ten goede komen.

Gerecyclede materialen als badkamer tegels

Een van de meest duurzame opties voor badkamer tegels is het gebruik van gerecyclede materialen. Tegels gemaakt van gerecyclede glas, porselein of keramiek zijn een uitstekende keuze. Deze materialen worden vaak gewonnen uit sloop- of bouwafval en krijgen zo een nieuw leven als tegels. Ze verminderen de vraag naar nieuwe grondstoffen en verminderen de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gestuurd. Door te kiezen voor gerecyclede materialen draag je bij aan het verminderen van de ecologische impact van je badkamerproject.

Porselein tegels

Porselein tegels staan bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur. Ze zijn gemaakt van natuurlijke klei en worden gebakken op zeer hoge temperaturen, wat resulteert in een hard en slijtvast oppervlak. Porselein tegels zijn bestand tegen vocht, vlekken en krassen, waardoor ze perfect zijn voor badkamers. Omdat ze zo lang meegaan, hoef je ze minder vaak te vervangen, wat op de lange termijn energie en grondstoffen bespaart. Bovendien zijn porseleinen tegels verkrijgbaar in diverse stijlen, van moderne minimalistische ontwerpen tot meer klassieke looks, zodat je je persoonlijke smaak kunt uitdrukken zonder concessies te doen aan duurzaamheid.

Natuurlijke en duurzame steensoorten als badkamer tegels

Het gebruik van natuurlijke stenen zoals marmer, graniet, leisteen en travertijn voor badkamer tegels is ook een duurzame keuze. Deze stenen zijn afkomstig uit de natuur en vereisen geen synthetische productieprocessen. Ze hebben een tijdloze uitstraling en kunnen tientallen jaren meegaan met het juiste onderhoud. Bovendien zijn natuurstenen tegels volledig recyclebaar aan het einde van hun levensduur. Door te kiezen voor natuurlijke stenen draag je bij aan het behoud van de natuurlijke hulpbronnen en verminder je de milieubelasting van je badkamerrenovatie.

Milieuvriendelijke productieprocessen

Bij het kiezen van duurzame badkamer tegels is het ook belangrijk om te letten op de productieprocessen van de fabrikant. Sommige fabrikanten hebben milieuvriendelijke productiemethoden ge√Įmplementeerd, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, waterrecycling en het minimaliseren van afvalproductie. Het zoeken naar tegelfabrikanten die zich inzetten voor duurzaamheid kan helpen bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van je badkamerproject. Door te kiezen voor tegels die zijn vervaardigd met milieuvriendelijke methoden, kun je er zeker van zijn dat je bijdraagt aan een groenere planeet.

Badkamer tegels met milieucertificeringen 

Ten slotte is het een goed idee om te zoeken naar tegels met milieucertificeringen, zoals het Cradle to Cradle-certificaat of het LEED-certificaat. Deze certificeringen geven aan dat de tegels voldoen aan strenge milieunormen en duurzame productiepraktijken volgen. Het kiezen van tegels met dergelijke certificeringen kan je gemoedsrust geven dat je bijdraagt aan een groenere planeet en een gezondere leefomgeving. Deze certificeringen dienen als bewijs van het engagement van de fabrikant om duurzaamheid te bevorderen en bieden een extra geruststelling bij je keuze voor badkamer tegels.

 

Ben je meer van de natuurlijke look? Dan zijn houtlook tegels wat voor jou!