Mogelijkheden huis verkopen en terughuren

Hoewel je in de pers leest dat huizen op dit moment vaak razendsnel verkocht worden, is dit niet bij iedere woning het geval. Soms kan er toch nog enige tijd overheen gaan voordat een woning daadwerkelijk verkocht is. Er zijn diverse redenen te benoemen waarbij deze situatie echter niet gewenst is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan echtscheiding of hoge dubbele woonlasten omdat de nieuwe woning al aangekocht is. Wil jij je huis verkopen en terughuren? Wij gaan je er meer over vertellen.

Welke mogelijkheden zijn er?

Soms ontstaan er situaties waarbij het bezitten van een huis een groot struikelblok vormt. Niet alleen op financieel gebied maar ook op emotioneel gebied kan dit voorkomen. In dat geval wil je niets liever dan snel je huis verkopen en terughuren. Gelukkig zijn hier ook daadwerkelijk mogelijkheden voor. Er zijn namelijk instanties die hun aanbod hier speciaal op aangepast hebben. Ongeacht de reden, kun je hier je intenties kenbaar maken. Zij gaan op zo’n moment voor je aan de slag en garanderen dat je je huis snel verkoopt en terug huurt. Vaak kun je op deze manier binnen een week je huis verkocht hebben, zonder bijkomende kosten.  

Je woning verkopen en terughuren, hoe gaat dat precies in z’n werk?

Nadat je je intentie om je woning snel te verkopen en terughuren kenbaar hebt gemaakt, wordt er een relatief eenvoudige procedure opgestart. Om te beginnen zal een makelaar een taxatie uitvoeren. Aan de hand van deze taxatie ontvang je binnen 2 dagen een bod dat tussen de 75% en 85% van de marktwaarde van het huis zal liggen. Hiermee ben je direct vrijgesteld van de vaste lasten en worden er geen makelaars- courtage-, en/of notariskosten in rekening gebracht wat natuurlijk zeer gunstig is. Indien je besluit om akkoord te gaan met dit ontvang je een garantiecertificaat. Dit certificaat garandeert de verkoop van je woning voor het overeengekomen bedrag. Tijdens de gehele procedure worden er rekening gehouden met het feit dat je je huis wil terughuren.

Hoeveel tijd gaat er overheen voordat de woning daadwerkelijk verkocht is?

De periode van een huis verkopen en terughuren zal uiteindelijk zo’n twee tot vier weken in beslag nemen. De meeste tijd ben je kwijt aan de afspraak bij de notaris die verschillende zaken moet checken en regelen voordat er daadwerkelijk over kan worden gegaan tot het tekenen van de papieren. Met het garantiecertificaat kun je echter wel direct eventuele vervolgstappen (het aankopen van een nieuwe woning of het afhandelen van een scheiding) ondernemen. Daarnaast kun je het verzoek indienen voor een extra snelle afhandeling waarbij het gehele proces (inclusief de ontvangst van de opbrengst van de woning) binnen een week afgehandeld kan zijn. De term snel je huis verkopen krijgt zo een hele nieuwe dimensie.