Nieuw huis? Denk aan de elektriciteit!

Bij de aankoop van een nieuw huis zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In het bijzonder, wanneer het om een nieuwbouwhuis gaat. Voordat je kunt denken aan de verhuizing, zullen er de nodige werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Zo moeten de wanden bekleed worden, moet de vloer gelegd worden en zal er een keuken geplaatst moeten worden. Klussen die vaak worden uitbesteed aan een bouwbedrijf of specialist op het gebied van keukens en badkamers. Een van de factoren die vaak vergeten wordt bij het betrekken van een nieuwe woning, is de elektriciteit in huis.

Nieuwe stopcontacten aansluiten

Zeker in een nieuwbouwhuis is het sterk aan te raden, om de elektriciteit te verleggen voordat begonnen wordt aan het bekleden van de wanden. Voor een extra stopcontact of het verplaatsen hiervan zal een gleuf in de wand geslepen moeten worden. Doe je dit nadien, dan is de schade aan de wandbekleding nauwelijks nog te herstellen. Ook wanneer je een lichtpunt wilt verplaatsen, is het verstandig dit te doen voordat begonnen wordt aan de afwerking. Een bouwbedrijf kan samen met je een plan maken voor de volgorde waarin dergelijke klussen moeten worden uitgevoerd. Schakel een elektricien in om je te laten helpen bij het verplaatsen van elektra.

Groepen uitbreiden in de meterkast

Naast de mogelijke noodzaak van het verplaatsen van stopcontacten en lichtpunten, kan ook het uitbreiden van de meterkast noodzakelijk blijken te zijn. Het uitbreiden van de meterkast met een extra groep is verstandig, wanneer je voornemens bent om grootstroomverbruikers te gaan gebruiken. Je kunt hierbij denken aan een jacuzzi in de tuin, een inductiekookplaat, enzovoorts. Bereken vooraf of je de gewenste apparaten op de verschillende groepen in de meterkast aan kunt sluiten, zonder deze te overbelasten. Iets wat zou leiden tot een stroomstoring.

Bron: https://www.elektriciensrotterdam.nl/