Pallettrucks voor power in je transport

Goederen moeten van A naar B. Deze eenvoudige logistiek moet van een hulpmiddel voorzien als de spullen enig gewicht krijgen, zeker als ze op pallets staan. De pompwagen is het perfecte hulpmiddel om pallets binnen magazijnen te verplaatsen of deze in en uit vrachtwagens te laden. Een pompwagen wordt ook wel een palletwagen of pallettruck genoemd. Er zijn vier soorten pallettrucks:

  • handpompwagen
  • elektrische pallettruck die lopend bestuurd wordt
  • elektrische pallettruck met bestuurdersplatform
  • meeneempompwagen voor in een bestelbus

Handpompwagen, een item waarbij veel fysieke kracht van de medewerker nodig is

De handpompwagen (handpalletwagen) is het meest eenvoudige model. Al lang populair in werkplaatsen en bij logistieke transporten. Een handpalletwagen lift pallets van de grond en rijdt ze naar bestemming. Laden en lossen, dus. Deze palletwagens zijn geschikt voor transport over kleine afstanden en voor niet te zware pallets. Er zit geen motor op de handpompwagen, de bestuurder moet zijn eigen energie er dus in steken. Hij heft de pallets met pompbewegingen. Als je dat vaak, dus dagelijks doet, is het wel een aanslag op je lichaam. De handpalletwagen is dan ook minder ergonomisch dan een elektrische pallettruck.

Twee soorten door elektra aangedreven pallettrucks

De elektrische pallettruck komt in twee varianten. Bij de eerste bedien je het platform met de pallets terwijl je er sturend voor of achter loopt. Elektrische pallettrucks hebben als voordeel dat ze meer gewicht in een keer kunnen transporteren dan een handpompwagen, tot wel 3500 kilo. En dat gewicht kan met een elektrische palletwagen ook eenvoudiger gedoseerd naar beneden gedaald. De medewerker wordt minder fysiek belast en de efficiëntie van intern transport wordt tegelijk verhoogd. Dat is een win-win situatie ten opzichte van de handpompwagen. De tweede variant van de pallettruck heeft een platform waarop de medewerker staat terwijl hij de pallettruck bedient. Normaal rijdt deze ca. 6 km per uur maar er is ook een high-speed variant die twee keer zo snel rijdt. Veel pallettrucks hebben een opklapbaar staplatform. Dat gecombineerd met de snelheid van 12 km per uur betekent dat dit type pallettruck zeer effectief is in het werkproces.

Ook bij laden en lossen doet een elektrische pallettruck goed werk

Ook de vrachtwagen of bestelbus kan natuurlijk niet zonder pompwagentje. Ook hier is een trend van handmatige naar elektrische pallettruck merkbaar. Dat komt omdat er ruimtebesparende modellen zijn waardoor zo’n pallettruck niet teveel van de ruimte opslokt die voor de vracht zelf bedoeld is.

De opkomst van elektrische pallettrucks is onstuitbaar, ook om milieuredenen

De keuze voor een elektrische pallettruck is persoonlijk. Het is al wel gebleken dat medewerkers daardoor veel minder worden belast en de transportlijnen danig worden versneld. Bovendien kun je per vrachtje meer kilo’s heen en weer vervoeren dan met een handmatige pompwagen. Het mooie is dat er tegenwoordig milieuvriendelijke en duurzame pallettrucks zijn met top accu’s (lithium-ion). Wanneer die accu’s leeg raken kunnen ze snel gewisseld worden (Plug & Play). Of in één koffiepauze alweer genoeg opgeladen om weer uren in vol bedrijf aan het werk te gaan.