Tips bij overkapping tuin kiezen

Nu is de tijd om je tuin klaar te maken voor de winter en de voorbereidingen te doen voor het voorjaar. Wil jij volgend jaar nog langer genieten buiten? Dan is een overkapping tuin een aanrader. Want daarmee zit je altijd beschut en kun je in weer en wind buiten zitten. En op de warme dagen kun je makkelijk de schaduw eronder opzoeken. Met een overkapping in je tuin verleng jij het buitenleven met een paar maanden en heb je tijdens de zomermaanden nog meer plezier van je tuin. In dit artikel vind je handige tips om de juiste variant te vinden en een model te kiezen dat past bij jouw huis en jouw wensen.

Bedenk waarvoor je de overkapping wilt gebruiken

Als je op zoek gaat naar overkapping tuin is het handig om eerst te bedenken waarvoor je het exemplaar wilt gebruiken. Er bestaan heel veel verschillende varianten en ze hebben allemaal een ander doel. Wil je bijvoorbeeld vooral wat meer schaduw in de tuin? Dan hoef je niet een hele serre aan te bouwen. Wil je de tuin meer bij je woonkamer betrekken dan kan een serre juist wel een goed idee zijn. Wil je in weer en wind buiten kunnen zitten en ook in het najaar genieten van je tuin? Kies dan voor een variant die niet alleen voor schaduw zorgt, maar waarbij je ook beschut zit en beschermd bent tegen regen en wind.

Bepaal welk overkapping tuin je graag wilt

Bij overkapping tuin heb je de keuze uit allerlei varianten. Van lamellendaken tot vouwdaken en van serres tot geïsoleerde glazen modellen. Verder kun je kiezen voor een schaduwdoek of een pergola. Ben je vooral op zoek naar schaduw op dagen dat het erg warm is? Dan is een schaduwdoek de voordeligste en simpelste optie. Daarnaast kan een pergola uitkomst bieden. Daarbij heb je nog allerlei keuzes voor de afdekking van het geraamte. Van natuurlijke klimplanten tot een lamellendak. Met een serre of een variant daarop creëer je een extra kamer aan je huis en kun je ook in de winter een tuinbeleving creëren. Een serre vraagt om een grotere investering en een kleine verbouwing.

Kies de juiste maat die past bij je huis en je tuin

Bij overkapping tuin is het verder van belang om de juiste maat te kiezen. Je wilt een model dat niet te groot is omdat dan je tuin er erg klein en volgepropt uitziet. Aan de andere kant wil je een exemplaar dat groot genoeg is om ruim te kunnen zitten of liggen. Hou bij je keuze altijd rekening met de grootte van de buitenruimte.

Maak van overkapping tuin een extra leefruimte

Van een overkapping tuin kun je een geweldige extra leefruimte buiten maken. Je kunt er een mooie loungehoek van maken of er een mooie eethoek voor buiten neerzetten. Als je de ruimte hebt kun je natuurlijk zowel een zithoek als een eethoek plaatsen. Zo heb je er een extra woonkamer bij. Hoe meer aandacht je besteedt aan de aankleding van de veranda of overkapping des te fijner het is om er te zitten.