Tuinieren in de maand augustus

Hoewel begin augustus wat onrustig weer kan zijn, zijn er waarschijnlijk op zijn minst enkele zonnige perioden wanneer u naar buiten kunt en van de tuin kunt genieten. Augustus bloemen kunnen enkele van de meest spectaculaire van het jaar zijn en veel groenten zullen klaar zijn om te oogsten. Met de kinderen van school kan het een geweldige kans zijn om het hele gezin erbij te betrekken, of misschien ontsnap je liever naar de eenzaamheid van het volkstuin. Hoe dan ook, er is genoeg te doen. Zorg er wel altijd voor dat je de juiste tuinartikelen gaat kopen voor je aan de slag wilt te gaan.

Waterplanten

Als het natte weer voorbij is, kan de hitte in de nazomer ervoor zorgen dat planten en gazons snel uitdrogen. Geef overvloedig water, met bijzondere aandacht voor containers en hangende manden. U kunt het gras ook wat langer laten groeien dan normaal en het maaisel op een plaats laten waar het vocht vasthoudt. Gebruik indien mogelijk een regenton; dit bespaart water en zorgt ervoor dat bepaalde planten zoals azalea’s en heide goed gedijen. Vergeet niet om vijvers en waterornamenten bij te vullen.

Uitgebloeide bloemen

Uitgebloeide bloemen verwijderen is een van de beste manieren om uw tuin er in de nazomer op zijn best uit te laten zien. Het geeft niet alleen energie aan de knoppen die nog moeten openen, de uitgebloeide bloemen verwijderen zorgt ervoor dat de tuin er netter uitziet en voorkomt dat planten gaan zaaien als je dat niet wilt. Rozen en dahlia’s hebben bijzondere aandacht nodig, hoewel sommige soorten rozen kunnen worden gelaten om heupen te vormen. Het is ook een goede tijd van het jaar om zaad te verzamelen.

Snoei klimrozen, blauwe regen en andere bloeiende struiken

Hoewel klimrozen nog enige tijd in bloei kunnen staan, is er aan de meeste wandelaars een einde gekomen. Als de bloei is afgelopen, kan dit soort klimheester worden gesnoeid om kruisende takken, dode stengels of te lange zijscheuten te verwijderen. Wisteria moet in deze tijd van het jaar ook worden gesnoeid en pyracantha kan worden omgevormd om te pronken met zijn bessen. Draag echter handschoenen, want pyracantha-doornen zijn erg scherp. Voor goedkoop tuingereedschap zijn er online veel goede aanbiedingen te vinden.

Fruit en groenten

Veel groenten en fruit zullen in augustus oogstrijp zijn en er is nog tijd om zaad te zaaien voor dit of volgend jaar. Pruimen, perziken, bramen en vroege appelsoorten moeten worden geplukt, evenals erwten, bonen, courgettes, rode biet, suikermaïs en bepaalde aardappelen. Wintersla, spinazie en rucola kunnen voor het einde van het jaar worden gezaaid voor de oogst. Voor wortelen, rode biet en rapen is het nog niet te laat, en voor de lente kunnen kolen en broccoli worden geplant.

Groene mest

Augustus is een goed moment om planten te zaaien die de kwaliteit van de bodem verbeteren – de zogenaamde groenbemesting of mest. Deze hebben de toegevoegde bonus dat ze onkruid onderdrukken. Goede voorbeelden zijn onder meer winterteer, dat helpt om meer stikstof in de grond te krijgen, phacelia, die mooie bloemen heeft, en grazende rogge.

Wat u ook in augustus in uw tuin doet, neem zeker de tijd om te genieten van de laatste zomer.