Waar dient motorolie voor?

Motorolie: het klinkt als iets wat je gebruikt voor je motor, maar veel verder komen de meeste mensen niet. Ze weten bijvoorbeeld niet wat het precies voor functies heeft of waar je het kan kopen. Motorolie koop je het best bij de Olievoordeelshop, maar daar zijn velen zich niet van bewust.

Smerende werking

Motorolie heeft als eerst een smerende werking. Daarmee houdt het de verschillende roterende delen van de motor van elkaar gescheiden. Dit is vooral belangrijk op het moment dat de motor nog stilstaat. Waarom dat precies zo is, is ingewikkeld en heeft te maken met warmte en de hoeveelheid activiteit van de motor.

Daarnaast beschermt de motorolie ook. Het zorgt er namelijk voor dat er altijd een dun laagje is dat de bewegende delen van elkaar scheidt, zodat er weinig slijtage en wrijving plaatsvindt. Dit verlengt de levensduur van de onderdelen, die anders veel sneller zouden slijten. Het is daarom belangrijk dat je zo nu en dan het oliepeil van je auto meet, anders ontstaat er schade.

Zuivering

Motorolie is ook iets wat de motor zuiver houdt. In de motor ontstaat namelijk ook veel vervuiling, maar door de schoonmaak functie van de motorolie worden deze weggepoetst en naar het filter gebracht. Maar ook dit filter raakt op een gegeven moment vol, dus je kan dit niet eindeloos blijven doen. Net zoals bij je doucheputje of gootsteen – dat houdt het vuil wel buiten de afvoerpijp, maar niet voor altijd. Soms moet die afvoerpijp ook gereinigd worden.

Tot slot werkt motorolie ook verkoelend. Het koelt de verschillende assen, zuigers en lagers van de motor. De motor wordt immers vaak warm door de verbranding die plaatsvindt. De olie circuleert en verspreidt de warmte in de lucht. De motorolie draagt bij aan het verkoelen van alle onderdelen, zodat de motor niet oververhit raakt. Olie koop je het best bij Olievoordeelshop.