Waar worden staalkabels meestal voor gebruikt?

Staalkabels worden grofweg op dezelfde manier gemaakt als touw. De sterkste touwen zijn touwen die vervaardigd zijn uit meerdere dunne touwtjes. Een stuk touw wordt dan gemaakt door een stuk of drie dunne touwen in elkaar te verweven. Staalkabels worden op dezelfde manier gemaakt, alleen dan niet met drie bundels touw maar met tientallen dunne kabeltjes die in elkaar worden geweven. Een staalkabel is daardoor vele malen sterker dan een massief stalen cilinder van dezelfde dikte.

Waar te gebruiken?

Staalkabels zijn enorm divers in hun productie. Staalkabels zijn er in alle soorten en maten, en er zijn ook verschillende materialen die gepast zijn voor verschillende toepassingen. Zo heb je bijvoorbeeld de enorme staalkabels die gebruikt kunnen worden om bruggen op te hangen. Deze bruggen wegen natuurlijk tonnen, het is daarom essentieel om de grootste en sterkste staalkabels te gebruiken. Het bevestigingsmateriaal moet uiteraard ook sterk genoeg zijn om deze kabels op te kunnen houden. Aan de andere kant van het spectrum zijn er de kleine staalkabeltjes die je kunt gebruiken als hek. Vaak zijn dit stalen of aluminium kabels en palen. De staalkabel wordt dan tussen het bevestigingsmateriaal gespannen. Deze hoeven niet zoveel gewicht te dragen, waardoor ze vaak heel dun zijn. Sommige zijn zelfs zo dun dat je ze bijna niet kunt zien, maar omdat de staalkabel sterk genoeg kunnen ze toch genoeg gewicht dragen. Een ander gebruik van staalkabels is in liften. Een lift is natuurlijk zelf al enorm zwaar, en hoe meer mensen er in zitten hoe zwaarder hij wordt. Een stevige staalkabels is dan ook essentieel om er voor te zorgen dat de lift jarenlang zijn werk kan doen problemen.

Staalkabels zijn dus enorm divers in hun toepassing. Sommige bedrijven hebben staalkabels nodig om enorme bruggen op te hangen, anderen alleen om een paar kleine paaltjes aan elkaar te verbinden.