Waarom zou je je chalet laten renoveren?

Een eigen chalet is ware verwennerij en een behoorlijke investering. Het levert een hoop fijne en goedkopere weekendjes weg en vakanties op, maar die eerste stap zetten naar een chalet kopen kan beangstigend zijn. Je zult diep in je portemonnee moeten kijken om direct een nieuw chalet te kopen, daarom kan een tweedehands chalet kopen een stuk prettiger zijn. Deze kun je vervolgens laten renoveren. Maar wat zijn nou eigenlijk de redenen om je chalet te laten renoveren?

 

In dit artikel leer je meer over chalet renovatie, wat hierbij komt kijken en wanneer je dit het beste kunt laten doen. Zo weet jij of het iets voor jou is om die tweedehands chalet aan te schaffen.

Redenen om je chalet te renoveren

Er zijn verschillende redenen om je chalet te renoveren. De meest voorkomende redenen zijn:

Het vervangen van oud en rottend materiaal

Jaren geleden werden chalets aan de buitenkant bekleed met hout of juist het revolutionaire Canexel. Dit was een houtmix die minder snel zou gaan rotten en dus van betere kwaliteit zou zijn dan hout. Niks is minder waar gebleken, want er wordt regelmatig rottend, schimmelend en afgebroken Canexel van chalets verwijderd.

 

Wanneer je een tweedehands chalet koopt, kun je dus het beste ook letten op de staat van de gevelbekleding. Als deze er muffig uitziet of ruikt, stukjes loslaat, lekt of verf afbladdert, dan kunnen dit tekenen zijn van aanzienlijk verval. Je zult dan sneller je chalet moeten laten renoveren. Laat dit dan doen met kunststof, want dit heeft een lange levensduur. Dat scheelt je ook een hoop onderhoud en je kunt zelfs kunststof kiezen met een houtlook.

Je hebt niet voldoende tijd om je chalet elke keer te onderhouden

Een andere belangrijke reden voor mensen om hun chalet te laten renoveren, is het feit dat ze weinig tijd hebben voor onderhoud. Hier komt wederom het verschil om de hoek kijken tussen hout/Canexel en kunststof. Hout en Canexel moet je namelijk op de volgende manier onderhouden:

 

 • Je zult elk seizoen het materiaal goed moeten schoonmaken en drogen
 • Verflagen bladderen snel af. Hiervoor moet je:
  • Schuren
  • Verven
  • Drogen
  • Verven
  • Drogen
  • Coaten
  • Drogen
 • Schimmel en insecten kunnen in het materiaal trekken, dit zul je ook moeten verwijderen

 

Daarnaast kan het ook nog zijn dat door beginnend rot stukjes van de bekleding loslaten. Deze zul je moeten repareren, maar hiermee pak je niet de oorzaak van het probleem aan.

 

Kunststof gevelbekleding daarentegen vraagt aanzienlijk minder onderhoud:

 

 • Je kunt het materiaal schoonmaken met een speciale spons en een zacht sopje

 

Dat scheelt dus een hoop werk, waardoor je altijd geniet van een chalet dat er mooi bijstaat wanneer je langskomt.

Moderne uitstraling

Hoewel het natuurlijk zonde is om een goede laag bekleding aan de buitenkant te vervangen, kan het natuurlijk zijn dat jij van jouw tweedehands chalet je droomchalet wilt maken. Dan kun je ervoor kiezen om de buitenkant te laten vervangen door een strakke stijl kunststof. Dan geniet je van alle voordelen van kunststof en hoef je je jarenlang geen zorgen meer te maken om de buitenkant van je chalet.

 

De voordelen van een chalet renovatie

 • Je tweedehands of oude chalet ziet er weer uit als nieuw
 • Je vermeerdert de waarde van je chalet aanzienlijk
 • Het kan relatief snel worden uitgevoerd
 • Je bespaart jezelf een hoop onderhoud
 • Je kunt zorgeloos genieten van je vakantie en weekendjes weg

Wat komt er kijken bij een chalet renovatie?

Als je de buitenkant van je chalet wilt laten renoveren, dan zul je er rekening mee moeten houden dat je een poosje niet in je chalet kunt. Hoe lang de renovatie duurt is uiteraard afhankelijk van je wensen voor de chalet. Zo kun je kiezen uit verschillende opties:

De gehele buitenkant vervangen

Wanneer je een houten chalet een kunststof chalet wilt laten maken, zul je er rekening mee moeten houden dat je een poosje geen gebruik kunt maken van je chalet. Jet regelwerk waarop de kunststof gevelbekleding gemonteerd moet worden zal namelijk ook vervangen moeten worden, zodat alles er goed op past. Dit kost extra tijd, maar een vakkundig bedrijf kan ook dit klusje snel voor je klaren.

Canexel vervangen met 1-op-1-kunststof

Er zijn kunststof gevelbekledingen gemaakt die een 1-op-1-maat hebben met de Canexel. Hierdoor kan de Canexel verwijderd worden en het kunststof kan direct geplaatst worden zonder hier te veel moeite voor te doen. Dit gaat snel, waardoor het goedkoper is en je minder lang hoeft te wachten tot je weer gebruik kunt maken van je chalet.

Kunststof kozijnen laten plaatsen

Ziet de gevelbekleding van jouw chalet er nog prachtig uit, maar wil je het leefklimaat in je chalet wel aanpakken? Dan kun je er ook voor kiezen om de kozijnen te vervangen met kunststof kozijnen. Afhankelijk van het type ramen en kozijnen dat je wilt, kan dit relatief snel uitgevoerd worden.

Maximaal genieten in je chalet als nieuw

Het renoveren van je chalet kan dus een mooie en belangrijke investering zijn. Twijfel je of de tweedehands chalet het waard is? Dan kun je altijd contact opnemen met het renovatiebedrijf, zij weten vaak wanneer een renovatie wel of geen nut heeft. Onthoud dat het renoveren van een tweedehands chalet er wel voor zorgt dat de chalet direct een stuk meer geld waard wordt, waardoor je deze later weer met winst kunt doorverkopen. Dat is dus een mooie win/win situatie. Veel succes met je chalet!