Zo los je dakschade op

Zo los je dakschade op

Dakschade kan grote gevolgen hebben! In het bijzonder, wanneer er vocht via het dak bij jouw woning naar binnen sijpelt. Er zijn verschillende manieren om dakschade op te lossen. In de basis is het verstandig, om hier een bouwbedrijf of specialist op het gebied van daken voor in te schakelen. Een dakdekker beschikt over de kennis en hulpmiddelen om de dakschade in een korte tijd te herstellen. Des te sneller de schade hersteld is, des te kleiner is de kans op een blijvende vochtschade. Vocht wat via de schade aan het dak naar binnen is gekomen kan in het houtwerk onder de dakbedekking trekken. Wanneer er houtrot ontstaat, kan dit het hout ernstig verzwakken.

Het herstel van vochtschade duurt vaak lang. Niet alleen omdat het herstel over het algemeen erg lastig is. Ook omdat het vocht eerst uit de woning moet trekken. Zou je vochtschade direct herstellen, dan is de kans groot dat deze schade al snel terugkeert.

Herstel van de dakbedekking bij schade

Dakschade oplossen betekent vaak niets meer, dan het herstel van de dakbedekking. Bij een bitumen dakbedekking kan het noodzakelijk zijn om kleine scheurtjes en barstjes dicht te branden. Ook kan er een extra laag bitumen worden aangebracht. Let op, dit mag maar één keer. Nadat er een tweede laag bitumen op het dak ligt, moet er een volgende keer gekozen worden voor het volledig vervangen van de dakbedekking. Zou je nog een laag toevoegen, dan wordt de dakbedekking te zwaar voor hetgeen de dakconstructie kan dragen. Een dakdekker of bouwbedrijf kan je hierover adviseren.

Slijtage herstellen met dakgrind

Wanneer het slechts om slijtage aan de dakbedekking gaat, kun je dit remmen door dakgrind op het dak te storten. Dakgrind zorgt namelijk voor een extra laagje bescherming op het dak. Het dakgrind kan meerdere jaren blijven liggen en zal vervolgens moeten worden opgezogen. Er zijn diverse bedrijven die deze dienstverlening aanbieden. Overigens zorgt het dakgrind er niet alleen voor dat een reparatie aan de dakbedekking nog enigszins kan worden uitgesteld. Ook een dak isoleren kan met dakgrind. Combineer het dakgrind in zo’n geval met het aanbrengen van isolerende platen aan de onderzijde van het dak. Een bouwbedrijf kan deze isolerende platen voor je aanbrengen.

Vervangen van de dakbedekking bij schade

Een derde optie is het volledig vervangen van de dakbedekking bij schade aan het dak. Het vervangen van de dakbedekking is niet goedkoop en kost relatief veel tijd. Het maakt dat niet direct voor deze optie gekozen zal worden, wanneer blijkt dat dit niet noodzakelijk is. Het vervangen van de dakbedekking is een goed moment om de isolatie van het dak te verbeteren. Vervang de oude bitumen dakbedekking bijvoorbeeld voor een fraai groen dak. Bij zo’n groen dak wordt het dak bekleed met verschillende grassen en mossen. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu!

Laat een dakdekker advies geven over de verschillende soorten dakbedekking die tegenwoordig worden aangeboden, hun levensduur en de isolerende waarde hiervan. Dit verschilt sterk per type dakbedekking.